joi, 29 decembrie 2016

27 decembrie - Sf. Ștefan, primul martir al Bisericii


25 decembrie - Praznicul Nașterii Domnului



În ziua de Crăciun, am dorit să aducem o bucurie tuturor copiilor care au rămas la biserică până la sfârșitul Sf. Liturghii și care s-au împărtășit la momentul împărtășirii din cadrul slujbei de prăznuire, oferind acestora cadouri de Crăciun.
Mulțumim enoriașilor care s-au stăduit, prin jertfa lor financiară să contribuie la susținerea financiară a parohiei, lucru care ne dă posibilitatea de a iniția și susține diferite proiecte social-filantropice.






Corul ”Bunavestire”, corala mixtă a parohiei, cu gând binecuvântat de a vesti Nașterea Domnului

În fiecare an, în preajma Crăciunului, la parohia noastră revin cu bucurie tineri pentru o lucrare de suflet, vestirea Nașterii Domnului prin colinde. Reîntregesc corala mixtă a parohiei noastre și alături de Pr. Petrică Ciobanu, dirijorul și fondatorul coralei, încearcă să readucă tradiția în casele și instituțiile Medgidiei.








 Au fost colindate:
-Unitatea Militara 01459 Medgidia
-Liceul Teoretic Nicolae Balcescu Medgidia
-Unitatea Militara 01377 Medgidia
-Procuratura Medgidia
-ANAF Medgidia
Televiziunea ALPHA MEDIA
-Primaria Cernavoda și multe familii care au dorit să-și primenească sufletele prin colinde pentru venirea lui Hristos



”Copiii vestesc Nașterea Domnului” - scenetă de Crăciun a copiilor înscriși în Proiectul parohiei ”Școala de Duminică”

În data de 23 decembrie 2016, copiii înscriși la proiectul parohiei noastre ”Școala de Duminică” au prezentat o scenetă de Crăciun numită ”Copiii vestesc Nașterea Domnului”.

La sfârșitul activității toți copiii au primit daruri din partea parohiei.

Mulțumim doamnei profesor Mariana Mocanu pentru pregătirea copiilor și implicarea sa în acest proiect de suflet






CRĂCIUN FERICIT PENTRU TOȚI COPII - proiect Crucea Roșie - filiala Medgidia

Multumim voluntarilor de la Crucea Rosie, filiala Medgidia, pentru darurile și bucuria ce le-au adus copiilor înscriși la proiectul pentru copii de tip ”Afterschool” al parohiei noastre! Dumnezeu să vă răsplătească cu darurile Sale!



Actiune social-filantropică de Sf. Nicolae


În data de 4 decembrie a avut loc o actiune social-filantropică de Sf. Nicolae, avînd ca beneficiari cei 11 copii înscriși la proiectul ”Afterschool” al parohiei noastre dar și copiii participanți la cel de-al doilea proiect, ”Școala de Duminică”. Mulțumim D-nei Lector Univ. Dr. Nina Stănescu, profesorul coordonator, dar și tuturor celor implicați în această activitate de suflet. Dumnezeu să vă răsplătească!


vineri, 2 decembrie 2016

1 Decembrie 2016 - Ziua națională a României

Ora 11 - Monumentul eroilor din Medgidia - Slujba de parastas 




Ora 12.30 - Cimitirul Municipal Medgidia - Moment de rugăciune la Monumentul Sârbesc alături de alături de IPS Iacob - Mitropolit de Mitilini - Grecia și IPS Hrisostom - Mitropolit de Lesbos - Grecia




Ora 13.30 - Casa de Cultură a Sindicatelor ”Lucian Grigorescu” - Moment de evocare  a Proclamației de la 1 Decembrie 1918









29 noiembrie 2016 - CONCURS ÎNTRE DOUĂ SCOLI DIN MEDGIDIA

În baza parteneriatului școlar pe care parohia noastră îl are cu cele 2 școli din localitate”Constantin Brâncuși” și ”Lucian Grigorescu” și cu profesorii de religie de la aceste școli, ne-am bucurat să participăm la această activitate închinată Sf. Ap. Andrei și Sf. Nicolae.



vineri, 18 noiembrie 2016

Sprijin pentru Centru de zi pentru copii de tip ”Afterschool”

  În data de 16 noiembrie 2016, copii de la Școala ”Lucian Grigorescu” și Școala ”Constantin Brâncuși” din Medgidia, cu ocazia activităților școlare organizate  în cadrul Campaniei „Săptămâna legumelor şi fructelor donate”, au donat la biserică, mai multe legume, fructe și alimente neperisabile, cu scopul de a fi folosite pentru pregătirea hranei copiilor ce provin din familii vulnerabile, înscriși la Centru de zi pentru copii de tip ”Afterschool” al parohiei noastre, Sf. Ap. Petru și Pavel din Medgidia.

Mulțumim cadrelor didactice implicate, directorilor celor 2 unități școlare și mai ales copiilor, care, nu numai că au donat și adus la biserică aceste alimente, dar au și interacționat cu copiii de la ”Afterschool”, cărora le-au adus bucurie în suflet și zâmbete pe chipuri. 

Dumnezeu să vă răsplătească!





joi, 15 septembrie 2016

14 septembrie - Înălțarea Sf. Cruci


Inaltarea Sfintei Cruci este praznuita pe 14 septembrie. Este cea mai veche sarbatoare inchinata cinstirii lemnului sfant.
In aceasta zi sarbatorim amintirea a doua evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci:
- Aflarea Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul si inaltarea ei solemna in fata poporului de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, in ziua de 14 septembrie din anul 335;
- Aducerea Sfintei Cruci de la persii pagani, in anul 629, in vremea imparatului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste in biserica Sfantului Mormant (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.
Sfanta Cruce a fost aflata din porunca Sfintei imparatese Elena, mama Sfantului Imparat Constantin cel Mare. Datorita acesteia s-au gasit pe Golgota trei cruci. Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul si care sunt crucile talharilor rastigniti odata cu El, patriarhul Macarie le-a spus sa atinga pe rand crucile de o femeie moarta. Femeia a inviat in momentul in care a fost atinsa de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost rastignit Hristos.
Dupa aceasta minune, Patriarhul a poruncit inaltarea Sfintei Cruci la un loc inalt, de unde sa o poata vedea tot poporul.
Cand imparatul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, a luat cu el Crucea Domnului in Persia. Sfanta Cruce a ramas aici timp de paisprezece ani, pana cand Hosroe a fost invins de imparatul Heraclie, care a dus sfanta cruce in Ierusalim.
Inaltarea Sfintei Cruci se serbeaza cu post, pentru ca ea ne aduce aminte de patimile si moartea Mantuitorului.



Moment de rugăciune și pomenire la Ziua pompierilor - 13 septembrie 2016


În data de 13 septembrie 2016, ne-am recules  în rugăciune alături de un grup de ofițeri al Detașamentului de pompieri din Medgidia, aflat sub conducerea comandantului Lucian Crăciun, pentru pomenirea a doi ofițeri din detașament, care s-au mutat la Domnul.

Ziua pompierilor este marcată la 13 septembrie, începând cu anul 1953, în amintirea actului eroic al pompierilor militari, conduși de locotenentul Pavel Zăgănescu în lupta din Dealul Spirii, împotriva trupelor otomane, pentru apărarea revoluției de la 1848.




Slujba de Tedeum la începutul anului școlar 2016 - 2017


Cu bucurie în suflet și dragoste pentru a aduce binecuvântarea Domnului asupra copiilor, părinților și profesorilor, la începutul anului școlar 2016 - 2017, Pr. Ciobanu Petrică de la parohia noastră, alături de tineri din corul parohiei, au oficiat slujba de Tedeum la începutul anului școlar la Școlile ”Lucian Grigorescu” și ”Constantin Brâncuși din localitatea Medgidia

1 septembrie - inceputul anului bisericesc


Slujba de Tedeum la Începutul anului bisericesc

Spre deosebire de anul civil care începe pe 1 ianuarie, anul bisericesc începe pe 1 septembrie. Potrivit tradiției moștenită din Legea Veche, în aceasta zi s-a inceput creatia lumii si tot in aceasta zi Si-ar fi inceput Mantuitorul activitatea Sa publică.

miercuri, 31 august 2016

Un tânar de la parohia noastră selectat pentru Tabăra de tineret de la Mănăstirea Timișeni-Șag


La Mănăstirea Timişeni-Şag a avut loc, în perioada 15-20 august 2016, Tabăra de tineret Tradiție și noutate. Pentru a reprezenta Eparhia Tomisului, a fost selectat tânărul Barbu Aurelian George, din parohia noastră.

Beneficiarii taberei au vizitat municipiul Timișoara, Catedrala mitropolitană și Muzeul de artă veche bisericească, apoi au fost primiți de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, la Centrul eparhial. În Paraclisul mitropolitan Învierea Domnului din incinta reședinței mitropolitane cei 29 de tineri, reprezentanți ai eparhiilor din țară, au înălțat, împreună cu profesorii însoțitori, rugăciuni de laudă și mulțumire lui Dumnezeu, intonând mai multe imnuri religioase. La final, toți cei prezenți au participat la o agapă, oferită de maicile de la Centrul eparhial.
Pe durata taberei, toți participanții au participat la slujbele religioase de la Mănăstirea Timișeni-Șag, dar și la mai multe sesiuni de formare și la workshop-ul ”Locul și importanța tinerilor în Biserică”.
Tabăra de tineret Tradiție și noutate se desfășoară la nivelul fiecărui centru mitropolitan din țară al Patriarhiei Române cu beneficiari din fiecare eparhie – tineri cu vârste cuprinse între 18 și 23 de ani. Proiectul are ca obiective: familiarizarea tinerilor cu specificul fiecărei zone, cunoașterea culturală și a tradițiilor specific spațiului Ortodoxiei românești, oferirea unui cadru propice dezvoltării personale a tinerilor.