duminică, 25 februarie 2018
Ajutor la teme, cursuri de limba engleză și recreere la programul educațional-social de tip Afterschool al parohiei
Programul se desfășoară la centrul educațional-social al parohiei noastre, într-un spațiu generos, de 50 de metri pătrați, renovat și amenajat corespunzător.
vineri, 23 februarie 2018
Slujbă de înmormântare pentru morții „nerevendicaţi“ de nimeni de la morga spitalului Medgidia
În ziua de 23 februarie 2018, au fost înhumați alți 2 morți „nerevendicaţi“ de nimeni de la morga spitalului.
Sunt persoane care au fost găsite decedate pe stradă, în spitale, oameni ai străzii care mor prin canale, ghene sau case părăsite şi a căror identitate este greu de stabilit și care nu au familii care să se ocupe de înmormântare. Ei ajung la morga spitalului, unde sunt înghesuiți în sertare frigorifice la morgă.
Legal, ar trebui să fie ținuți la morgă 30 de zile pentru că, în acest timp, este posibil să fie căutaţi sau identificaţi de rude. Acum, însă, sunt cadavre de patru- cinci luni de zile.
Nădăjduim ca împreună cu autoritățile locale și cu sprijinul oamenilor milostivi să reușim să continuăm să împlinim această datorie socială și creștinească de a îngopa pe cei săraci!
joi, 22 februarie 2018
Îndemnuri duhovniceşti pentru Postul Paștelui
Emisiunea televiziunii Alpha Media ”Lumina lumii” din data de 22 februarie 2018 - invitat Pr. Irinel Hordencu. Subiectul emisiunii: Îndemnuri duhovniceşti pentru Postul Paștelui
miercuri, 21 februarie 2018
Liturghia darurilor mai înainte sfințite
Astăzi este prima zi din Postul Mare în care se săvârşeşte Liturghia Darurilor înainte sfinţite sau a Sfântului Grigorie Dialogul. Această Liturghie se săvârşeşte în Postul Mare de luni până vineri, cu excepţia zilelor aliturgice, adică luni şi marţi din prima săptămână a Postului Mare şi Vinerea Mare, când nu se săvârşeşte nici o Liturghie din cele trei ale cultului creştin ortodox.
În sâmbetele din Postul Mare se săvârşeşte Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, iar în primele cinci duminici din post se oficiază Liturghia Sfântului Vasile cel Mare.
Liturghia Darurilor înainte sfinţite s-a născut datorită faptului că existau foarte mulţi creştini care doreau să se împărtăşească şi în restul zilelor din săptămână, când nu se săvârşeau celelalte două Sfinte Liturghii din timpul Postului Mare. În cadrul Liturghiei Darurilor sunt folosite Daruri sfinţite la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur sau a Sfântului Vasile cel Mare, săvârşite în sâmbăta sau duminica precedentă.
Prima mărturie pe care o avem cu privire la oficierea Liturghiei Darurilor înainte sfinţite este din veacul al VI-lea, la Constantinopol, iar în anul 692 la Sinodul Trulan această practică a fost consacrată şi a fost limitată la perioada Postului Mare.
Chiar dacă textul acestei Sfinte Liturghii este mai vechi, autorul ei este, potrivit tradiţiei, Sfântul Grigorie Dialogul, Episcopul Romei, el contribuind la îmbogăţirea şi sistematizarea acestei rânduieli în timpul cât a stat la Constantinopol. Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte pe 12 martie pentru că, în această zi, în anul 604, a trecut la cele veşnice.
duminică, 18 februarie 2018
Seri duhovnicești în Postul Mare - ”Cuvinte pentru suflet”
Semestrial, în timpul posturilor mari din anul bisericesc, parohia noastră organizează seri de dialog cu credincioșii, cu scopul intensificării vieții duhovnicești și a activității pastoral – misionare, oferind posibilitatea preoților și a credincioșilor de a se întâlni și a discuta pe teme de credință.
Propunem, la începutul acestor întâlniri, vizionarea unor documentare religioase care pot oferi îndrumări duhovnicești, modele vrednice de principii creștine, pilde luminoase pentru credința, trăirea și evlavia creștină.
Vă așteptăm!
sâmbătă, 17 februarie 2018
Activitate culturală: biblioteca parohială își așteaptă cititorii ...
Începând cu data de 19 februarie 2018, Biblioteca parohială își va redeschide… cărțile și își va aștepta cititorii. Biblioteca, amenajată în camera din stânga din interiorul bisericii, numără deocamdată peste 500 de titluri de carte teologică, literatură duhovnicească, albume de artă bisericească și carte de cult.
În acest an, în cadrul parohiei, urmărim îmbogăţirea fondului de carte, asigurarea materialului bibliografic şi informativ necesar procesului de educaţie religioasă şi de cultură generală, gestionarea treptată a tuturor activităţilor de informare, documentare şi culturale oferite de biserică comunităţii locale pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii moral religioase.
Bibliotecarul voluntar și preoții bisericii vă vor sta la dispoziție atât pentru împrumutul cărților, cât și pentru informații.
Sperăm ca efortul puținilor voluntari care au pus în ordine această bibliotecă să nu rămână în zadar.
De aceea, vă așteptăm, dragi cititori, în număr cât mai mare!
vineri, 16 februarie 2018
Activitate socială: Morţii „nerevendicaţi“ de nimeni de la morga Spitalului Municipal din Medgidia au avut parte de înmormântare creştinească
Săptămâna aceasta ni s-a solicitat, din partea Spitalului Municipal Medgidia, sprijin pentru a îngropa creștinește, morții „nerevendicaţi“ de nimeni de la morga spitalului. Este vorba de 9 trupuri neînsufleţite, unele care stau de mai bine de un an în sertarele îngheţate de la morgă. Au fost întocmite actele necesare, au fost căutate, din nou, familiile aparţinătoare.
În ziua de 16 februarie 2018, au fost înhumați 2 morți, urmând ca săptămâna viitoare, după întocmirea actelor necesare să fie înhumați și ceilalți.
Din simple cadavre îngheţate, sortite incinerării, fără vreo identitate post mortem, au devenit morţi pentru care s-au făcut slujbe şi li s-a citit pentru veşnica pomenire, urmând a fi pomeniți și la parastasele din Postul Mare care se vor oficia în biserica noastră.
Mulțumim administrației Spitalului Municipal Medgidia, Primăriei Medgidia, ADP - ului, Casei Șerb și tuturor celor care s-au implicat pentru această acțiune socială!
miercuri, 14 februarie 2018
Activitate administrativ-gospodărească: recondiționarea capelei mortuare a parohiei
În urma solicitărilor enoriașilor, am început lucrările de recondiționare a capelei mortuare din curtea bisericii noastre.
Vor fi derulate pentru început, următoarele lucrări: reparații pereți interiori, gleduire, zugrăvire, schimbarea instalației electrice, montare aer conditionat (2 bucăți), construirea unei camere mortuare în interiorul capelei, schimbarea geamurilor.
Din păcate, devizul lucrărilor este mare în comparație cu resursele financiare ale parohiei alocate lucrărilor de întreținere, de aceea nădăjduim în sprijinul credincioșilor care pot ajuta fie financiar, fie cu mână de lucru, în mod voluntar, la finalizarea lucrărilor...
Abonați-vă la:
Postări
(
Atom
)