sâmbătă, 24 martie 2018

Marșul pentru viață - 24 martie 2018


Zeci de părinți din Constanța, cu copii de mână sau în cărucioare, au participat, sâmbătă, 24 martie, la Marșul pentru viață, ediția 2018. În luna martie, în numeroase orașe din România și Republica Moldova se desfășoară Luna pentru viață 2018 – „O lume pentru viață”. La Constanța, evenimentul a fost organizat de Școala Brâncovenească, Asociația Simplu, Asociația Provita, cu sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului.
Participanții s-au strâns, la ora 12,30, în fața Catedralei Sf. Apostoli Petru și Pavel, și au plecat pe traseul: Piața Ovidiu – strada Mircea cel Bătrân – Sala Sporturilor – Capitol – Spitalul Județean – B-dul Tomis – Capitol – Catedrala Sf. Apostoli Petru și Pavel.

De la noi de la parohie au participat preoți și credincioși, alături de alți preoți și credincioși din Protoieria Medgidia.



„Măsura responsabilității și dezvoltării unei societăți este dată de măsura protejării vieții fiecărui membru al ei. Dreptul la viață, libertate și demnitate ale omului nu încep și nu se acordă de la un anumit nivel financiar, intelectual, de sănătate ori al vârstei, ci sunt date de faptul că suntem oameni, iar oameni suntem din momentul concepției. România de azi și de mâine include copiii născuți și nenăscuți.
Fiecare dintre noi, în parte, și toți împreună, ca popor, dorim libertate, demnitate, respect. Dar nu le putem pretinde pentru noi dacă nu le recunoaștem pentru cei mai vulnerabili dintre noi, copiii nenăscuți, și dacă le negăm pentru femeile în criză de sarcină. Este firesc să dorim ca zâmbetul și lumina din ochii fiecărui copil să ajungă să îi bucure pe cei din jur. La fel de firesc este să sprijinim o femeie aflată în criză de sarcină”, a afirmat Alexandra Nadane, președintele Asociației Studenți pentru viață.



vineri, 23 martie 2018

Activitate liturgică: spovedania și împărtășirea copiilor


În zilele Postului Mare mai multe clase de copii de la școală au venit, cu acordul părinților, pentru a se spovedi și împărtăși. Îndemnăm și susținem în continuare participarea copiilor la Tainele Bisericii (Sf. Spovedanie și Sf. Împărtășanie) prezentându-vă câteva îndemnuri ale sfinților:

***

Sunt intelepti si trebuie sa fie fericiti acei parinti crestini, precum si acei dascali de copii crestini, care se straduie sa le predea copiilor cat mai de timpuriu conceptiile simple, insa curate si luminoase, despre Dumnezeu si despre Hristos si sa destepte in inimile lor simtamantul evlaviei, al credintei si al iubirii fata de Dumne­zeu si de Hristos. Grabiti-va sa semanati saman­ta Cuvantului lui Dumnezeu in pamantul inimii, care a fost adapat cu apa vie a Sfantului Botez si inca nu a fost intelenita de neghinele pacatelor celor de voie si de maracinii gandurilor minci­noase si desarte. Oare nu este invederata aici na­dejdea ca samanta va creste bine si va da roada imbelsugata? Daca apuca sa creasca primele, ne­ghinele si maracinii inabusa graul: daca apuca sa creasca primul, graul impiedica neghinele si maracinii sa rasara si sa prinda putere. (Sfantul Filaret al Moscovei)
 ***
Oamenii trebuie invatati cu evlavia si cu frica de Dumnezeu din pruncie, indata ce incep sa priceapa cat de cat, fiindca aceasta varsta, find fara de rautate, in ei se intiparesc cu mare usurinta atat binele, cat si raul. (Sfantul Tihon din Zadonsk)
 ***
Daca omul a primit ajutor duhovnicesc in copilarie, o sa-si vina in fire, chiar daca s-a abatut de la calea dreapta. Daca lemnul e imbi­bat cu ulei, nu va putrezi. Daca ii „imbibam” putin pe copii cu evlavie, cu frica de Dumnezeu, asta ii va ajuta toata viata. (Staretul Paisie Aghioritul)
 ***
Orice lucru bun veti semana in sufletele copiilor dumneavoastra in tineretea lor va putea apoi sa le odrasleasca in inimi atunci cand vor ajunge la varsta maturitatii, dupa incercarile amare din scoala si, indeobste, din vremea de acum, care adese­ori frang ramurile bunei cresteri crestine primite acasa. (Sfantul Ambrozie de la Optina)
***
Fericit cel care isi creste copiii asa cum pla­ce lui Dumnezeu! (Sfantul Efrem Sirul)

(din: Cum sa educam ortodox copilul. 300 de sfaturi intelepte pentru parinti de la sfinti si mari duhovnici, Editura Sophia, 2011)






duminică, 18 martie 2018

Activitate filantropică la ”Căminul pentru persoane vârstnice” și la Asociația Positiv Plus din Cernavodă



Luni, 19 martie 2018, parohia noastră a desfășurat o acțiune cu caracter filantropic, în cadrul căreia au fost vizitate persoanele vârstnice de la ”Căminul pentru persoane vârstnice” din Cernavodă, precum și tinerii aflați în grija  Asociației Positiv Plus Cernavodă (http://www.positivplus.ro/), asociație de binefacere care vine în sprijinul adulților aflați în dificultate.
Cu acest prilej, 2 preoți ai parohiei, insoțiți de o parte din membrii Consiliului si Comitetului parohial, au vizitat bătrânii și tinerii in camerele lor, oferindu-le darurile aduse, incurajandu-i si binecuvantandu-i, aducându-le aminte că nu sunt uitați nici de semeni și nici de Dumnezeu.
Mulţumim celor care s-au implicat şi îi îndemnăm şi pe alţii să ni se alăture!


”Dacă avem de toate, dar nu şi iubire, nimic nu avem!”.


(pozele sunt blurate pentru a proteja identitatea bătrânilor și tinerilor)





sâmbătă, 10 martie 2018

Conferința "Despre responsabilitate și bucurie creștină" susținută de Pr. Conf. Dr. Constantin Necula la Constanța

Conferința "Despre responsabilitate și bucurie creștină" susținută de către Pr.Conf.Dr.Constantin Necula la biserica "Sf. Maria" (Far) din Constanța, în ziua de 9 martie 2018.

Partea I



Partea a II - a